Ocet jabłkowy prawdę o zdrowiu Ci powie, a to co może zrobić dla Twojego człowieka jest doprawdy nieocenione.
…Jabłko, jabłuszko, jabłunio, w czekoladowej mgle, spowite kolorami tęczy i słońca, słodkie pyszne, chrupiące, soczyste ach jabłuszko, jabłuszko ejże ty …O tym, że jabłka to źródło nieskończonego dobra, wie praktycznie każdy człowiek na tej planecie, a o jego nieocenionych właściwościach dla naszego zdrowia powiedziano już chyba wszystko, co było do powiedzenia opisując, go od ogonka przez pesteczki, aż do samego tyłeczka…ale zaraz zaraz gdzie jabłuszko ma tyłeczek…
No dobrze, tematu nie drążąc dalej niepotrzebnie przejdźmy zatem do miejsca, co nam jeszcze takie jabłuszko może zaproponować, bo może i to bardzo bardzo dużo.
Dobrej jakości jabłka, pozyskane z co najmniej dobrego źródła, osobiście preferuję eko ( co ona bredzi, a mogą być jabłka ze złego…? ano mogooo i już tak na oko Ci powiem, że jabłka są na pierwszym miejscu słynnej parszywej dwunastki warzyw i owoców, najbardziej nafaszerowanych truciznami stosowanymi przy uprawie i ochronie roślin…a co to jest parszywa dwunastka???…ta baba chyba wypiła za dużo cydru…myślisz teraz sobie…no dobra wrócimy do tego później )
Otóż baba owa, nic nie piła co jasność myślenia zaburza, ale za to regularnie od lat kilku stosuje w swojej diecie codziennej napój prozdrowotny, co to ocet jabłkowy się zowie. Jegomościa tego z przyjemnością w odsłonie pełnej zaprezentować pragnę, świetność mu w Twej kuchni przywrócić, a nawet glorią i chwałą cieniutko okryć – dlaczego – bo warto mili Państwo bo naprawdę warto 🙂
Ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji dobrych jabłek, najlepszą korzyść dla całego świata, a w szczególności dla Ciebie i Twojej rodziny uzyskasz wtedy, gdy sam sobie taki ocet zmajstrujesz. Przepisów na własny dobry ocet jest w internetach bez liku, najważniejsza jednak kwestia, to jabłka, które doń wykorzystasz muszą pochodzić z Twojego sadu, lub też z drzewa kolegi albo dziadka, gdzie pestycydy, opryski i inne świństwa z ręką na sercu nie są stosowane. W innym wypadku taka mikstura mija się ze swoim leczniczym powołaniem, bowiem jabłka takie z marketu, zwyklaste, są aż trzydziestokrotnie, podczas całego swojego wzrostu traktowane ( pryskane, ostrzykiwane), pierwiastkami chemicznymi, których zaczyna brakować już nawet u Mendelejewa, a o ich negatywnym wpływie na nasze życie można będzie za kilka lat napisać podręcznik do toksykologii.
Jeśli więc nie masz dostępu do sadu sąsiada, to nie masz wyjścia i musisz do tego zadania użyć jabłek BIO. Jest coraz więcej sklepów oferujących warzywa i owoce bio, a mając na uwadze swoje zdrowie, warto się temu bliżej przyjrzeć, zwłaszcza, że rozmawiamy tu o domowym occie jabłkowym, który nie ma służyć jedynie do polewania sałatki tylko, sprawić dobro organizmom w całej Twojej rodzinie.
W sytuacjach gdy jabłek brak, albo jesteś wyjątkowy antytalent kulinarny, możesz się zaopatrzyć w ocet jabłkowy drogą zakupu, ale przysięgnij mi, że nie kupisz byle czego tylko z nazwy podobnego, bo naprawdę możesz sobie przysporzyć problemów zdrowotnych zamiast się uzdrowić.
W momencie, gdy sama nie mam dostępu do naprawdę dobrych jabłek wspomagam się octem jabłkowym kupowanym we Włoszech, takim extra virgin, z dużą ilością pływających w środku cząsteczek, albo takim również włoskim, lecz na polskiej ziemi kupionym ( nie musisz się sugerować to tylko mój wybór jakby co ;-).
Taki ocet z prawdziwych jabłek z matką w środku ( te wartościowe cząsteczki pływające wewnątrz butelki ) poddany prawidłowemu procesowi fermentacji jest lekiem!!!! . Żadnemu gigantowi farmaceutycznemu, nie opłaca się wydawać miliardów dolarów na badania nad udowadnianiem jego skuteczności, bo i po co skoro każdy człowiek może sobie w domu zrobić sam taki medykament, zatem jasno widać, że korzyści dla giganta brak.
Stąd właśnie trudno o badania naukowe nad octem jabłkowym, co jednak nie zmienia faktu, że ludzie szukając dla siebie alternatywnych metod do zwalczania chorób zaczęli się nim bardzo interesować już za życia ojca medycyny Hipokratesa, i słusznie bardzo, bowiem lista jego zasług dla naszego organizmu jest naprawdę długa…
Poniżej przedstawiam Wam pierwsze z 10 powodów dla których warto jest zawiązać z octem poważniejszą relację, a jest ich znacznie więcej.
-
Zapobiega zatruciom pokarmowym.
-
Odtruwa narządy ciała ze szkodliwych produktów dostarczanych z pożywieniem.
-
Łagodzi bóle stawów, przewlekłe zmęczenie, bóle głowy.
-
Odchudza, ułatwiając utratę wagi.
-
Zwalcza odciski, modzele i brodawki.
-
Pomaga w walce z osteoporozą i zakażeniami.
-
Wspomaga trawienie.
-
Reguluje ciśnienie krwi.
-
Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu.
-
Niszczy bakterie, zarazki, pleśń i wirusy.
Dodaj komentarz