Kapusta i jej łeb wciśnięty w sokowirówkę zatroszczy się o Ciebie naprawdę czule, jeśli tylko dasz sobie powiedzieć prawdę od starożytnościznaną, że taka kapusta warzywna zwyklara z warzywniaka głąb jeden, ma właściwości dla Twojego zdrowia, o jakich pojęcie miałeś mgliste gdyżzajęty jesteś modnym tu i ówdzie popijaniem soków z wyższej półki z granatem fenkułem i innym smoczym owocem w tytule…,
a kapusta tagłowa pusta phiii …co ona może dla mnie zrobić dobrego myślisz sobie ???? Otoż może i zamiar mam szczególny przywrócić jej świetność w Twoich oczach, gdyż w moich zyskała dokładnie od dnia kiedy to regularnie zaczęła mi dodawać skrzydeł i nie mylić tu proszę z napojem bul bul …
Kapusta warzywna znana na całym świecie, w Polsce najczęściej występująca w bigosie, gołąbkach lub w formie kiszonej ( niesamowicie zdrowa),lub też w zestawie surówek w barze Ruczaj,a tymczasem w wersji wyciśniętego soku to już jakby z innej planety, a to błąd olbrzymi, gdyż codzienna szklanka wyciśniętego soku ze świeżej kapusty może przywrócić prawidłowe parametry Twojego organizmu zaspakajając jego potrzeby na codzienną porcję witamin, minerałów a co najważniejsze może diametralnie poprawić Twoje zdrowie.
Mnóstwo badań naukowych potwierdza zasadność stosowaniasoku z kapusty już od dziesiątek lat, a są nawet informacje, że już 4000 lat temu była znana ze swoich właściwości leczniczych, a wczesne ludy Egiptu, w dowód uznania kapuście wystawiły świątynię. Sam Pitagoras zalecał spożywanie kapusty jako środka leczącego wiele chorób w tym nerwowe. Surową kapustę uważa się za środek czyszczący krew i skórę, odtruwający wątrobę, leczący artretyzm, bóle głowy, leczący zatrucia alkoholowe, sok ze świeżej kapusty odświeża krew oraz jest niesamowicie pomocny podczas rekonwalescencji.
Cały szereg badań naukowych potwierdza słuszność spożywania surowej kapusty, jako środka stymulującego odporność organizmu i produkcji przeciwciał, jako wspaniałego panaceum na przeziębienia, kaszel, grypę oraz co może wydawać się kontrowersyjne jako niezwykle korzystny środek przy chorobach żołądka i jelit.
Regularne spożywanie soku z surowej kapusty ( najlepiej przy użyciu wolnoobrotowej wyciskarki i spożywanego niezwłocznie po wyciśnięciu), wyściela błonę śluzową przewodu pokarmowego ochronnymi kleistymi substancjami, przynosząc ulgę w chorobie wrzodowej żołądka, zgadze, zapaleniu jelit, zapobiegając zaparciom, leczniczo działając przy tym na wątrobę, oraz obniżając poziom cukru we krwi.
Kapusta zarówno biała jak i czerwona, bogate są w sole mineralne oraz witaminy takie jak krzemionka, magnez, siarka, wapń, miedź, jod, a dzięki zawartości chlorofilu, żelaza miedzi i magnezu, kapusta jest wyśmienitym środkiem przeciw anemii, a zawarta w niej siarka działa antyseptycznie na drogi oddechowe, działając jak kompres,co w obecnych zasmogowanych miastach jest szczególnie istotne.
Z jednej główki kapusty uzyskamy 4 szklanki soku, obieramy ją z dwóch trzech pierwszych warstw, wycinamy głąb i dzielimy na ćwiartki, wrzucamy do sokowirówki i spożywamy tuż po wyciśnięciu najlepiej na pusty żołądek. Jeśli nie macie wyciskarki, można liście zblendować dodając odrobinę wody.
Jestem przekonana, że decydując się na kurację sokiemze świeżej kapusty, będziecie zachwyceni nie tylko jej słodkawym smakiem, ale niesamowitym kopniakiem energetycznym, który gwarantuje tuż po spożyciu. Już po tygodniu regularnego stosowania odczujecie ewidentną zmianę w swoim samopoczuciu, a po miesiącu wyniki Waszych badań zdecydowanie się poprawią, jeśli walczycie o wyższe parametry żelaza, potasu czy wapnia.
Również odczujecie poprawę odporności , gdyż szklanka soku ze świeżej kapusty dostarczy do Waszych organizmów porcję niezbędnej vitaminy C, której niedobory mogą prowadzić do poważnych chorób, w tym szkorbutu, który z przykrością donoszę zaczął się pojawiać w krajach wysoko rozwiniętych, na przestrzeni kilku ostatnich lat gdzie żywność przetworzona niestety gra pierwsze żywieniowe skrzypce.
Pijcie więc ludzie kochani sok z kapusty świeżej bo to zdrowie jest w czystej postaci, terapia jak na dzisiejsze czasy śmiesznie tania, a korzyści nieocenione. Namawiać nikogo nie zamierzam ale do prób zachęcam szczerze gdyż do stracenia niewiele a do zyskania naprawdę sporo, no chyba, że to niemodne po mieście się przechadzać o poranku z kubkiem soku kapusty w dłoni, ale to już zdecydujcie sami co ważne dla Was jest…
P.S.
Jakby się ktoś na progu wiosny pozbyć nadmiaru kilogramów kilku chciał, to sok z kapusty również bardzo pomocny w tej kwestii może okazać się, ale to już sprawdź sama… sobie sobie sobie 😉
Dodaj komentarz